Yleistä taloudesta ja sijoitusympäristöstä

Vuosi 2017 oli sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta erittäin vahva vuosi. Paras omaisuusluokka oli jälleen kerran osakkeet taustana suurimpien keskuspankkien historiallisen elvyttävä raha-politiikka sekä vahvana jatkunut globaali talouskasvu, joka näkyi yhtiöiden voimistuvana tuloskasvuna kaikilla markkinoilla.

Vuotta 2017 leimasi poliittisen epävarmuuden vaimeneminen. Vuoden alussa sijoitusmarkkinoiden katse oli tiukasti Yhdysvalloissa, kun Donald Trump vannoi virkavalansa tammikuun lopulla. Trumpin vaaliteema ”Make America Great Again” piti sisällään lupaukset mm. mittavasta verouudistuksesta, infrastruktuuri-investoinneista sekä Yhdysvaltain ulkomaankauppapolitiikan uudistuksista. Euroopassa Brexit-neuvottelut, Ranskan vaalit ja Espanjan sisäpoliittinen tilanne olivat pitkin vuotta otsikoissa, vaikka sijoitusmarkkinoille heijastumat jäivät maltillisiksi. Geopoliittiset jännitteet olivat myös ajoittain esillä, erityisesti Pohjois-Korean ydinaseohjelma kiristi tunnelmaa.

Globaalin rahapolitiikan osalta merkittävästi vahvistunut talouskasvu nosti esiin kysymyksen keskuspankkien ultrakevyen rahapolitiikan jatkumisen kestävyydestä. Keskuspankit ovatkin ottaneet ensiaskeleet rahapolitiikan normalisoinnissa, mutta etenemisvauhti on hyvin maltillinen. Yhdysvaltain Fed on tässä pisimmällä nostettuaan ohjauskorkoaan kolmeen otteeseen vuoden 2017 aikana. Tämän lisäksi Fed aloitti loppuvuodesta taseensa asteittaisen supistamisen. EKP on myös käynnistänyt valmistelut rahapolitiikan normalisoimiseksi ja pienentänyt arvopapereiden osto-ohjelmaansa. Inflaation pysyessä edelleen keskuspankkien tavoitteiden alapuolella ei keskuspankeilla ole välitöntä tarvetta muutoksille.

Suhdannekehitys tarjosi vuonna 2017 pääosin positiivisia yllätyksiä. Euroalueella talouskasvu nopeutui noin 2,5 prosenttiin, Yhdysvaltojen yltäessä yli 3 prosentin talouskasvuun vuoden loppua kohden. Kehittyvissä talouksissa kasvu elpyi tai säilyi vahvana. Kiinan talouskasvu (n. 6,8 %) ylitti sijoittajien odotukset ja peloista huolimatta maan velkaantuminen ei rajoittanut talouskasvua. Viime vuonna nähtiin pitkästä aikaa synkronoitu noususuhdanne, kun kaikissa isoissa talouksissa suhdannetilanne parani.